Asiakkaamme kertovat: Vesirakentamisen erikoisosaaja – Terramare Oy

Kuva: Poralautta. Terramare mediapankki.

Terramare Oy on vesirakentamisen ammattilainen, joka käyttää vesirakentamisen erikoiskoneita. Ontec Oy ja Terramare ovat tehneet yhteistyötä yli 10 vuotta erikoiskoneiden ja erityisesti porausteknologian automaation parissa. Yhtiön jättimäisten erikoiskoneiden ylläpidosta vastaava kalustopäällikkö Timo Soikkeli kertoi tästä yhteistyöstä esitellen samalla Terramarea ja sen 100% omistamaa hollantilaista emoyhtiötä Royal Boskalis Westminster N.V:tä. Konsernin taidonnäytteisiin kuuluvat mm. Dubain kuuluisat keinotekoiset palmusaaret.

Boskalis -konserni

Hollantilainen Boskalis -konserni hankki Terramaren omistukseensa jo v. 1994. Toiminta emoyhtiön kanssa on saumatonta. Samaan konserniin kuuluvien yritysten on helpompaa tehdä keskenään töitä, kuin mikäli kyseessä olisivat toisilleen ennestään tuntemattomat tahot erilaisilla toimintakulttuureilla. Erityiskohteissa konsultointia voidaan tehdä helposti konsernin sisällä. Konserni tekee myös jatkuvaa tuotekehitystä ja omistaa monia patentteja.

Kalustopäällikkö Timo Soikkeli vastaa Terramaren järeän kaluston ylläpidosta.

Timo Soikkeli – vesirakentamisen pitkän linjan ammattilainen

 • Asuu Helsingissä
 • Aloittanut yhtiössä 15-vuotiaana kesätöissä
 • Valmistunut koneinsinööriksi v. 1988
 • Toiminut Terramaressa suunnittelijana, projektipäällikkönä, huoltoinsinöörinä, korjaamopäällikkönä sekä huoltopäällikkönä
 • Vapaa-ajallaan mökkeilee mielellään

Timo Soikkelin oma tarina yhtiössä alkaa jo hänen isästään, joka toimi Terramaressa korjaamopäällikkönä. Soikkeli tuli yritykseen opintojensa ohella kesätöihin. Välillä Toikkeli työskenteli myös Terramaren tytäryhtiössä Skotlannissa. ”Lähdin alun perin Skotlantiin tekemään kahden viikon telakointikeikkaa, mutta viihdyinkin siellä neljän vuotta”, naurahtaa Soikkeli. ”Palattuni jatkoin huoltoinsinöörinä Suomessa eri työmailla. Enää en valitettavasti ehdi kyllin usein työmaille, mikä on harmi.”

Pitkästä historiasta yhtiössä on suuri etu kalustopäällikölle, sillä vesirakentamisessa käytettävien koneiden käyttöikä on hyvin pitkä. ”Ehkäisevä kunnossapito, säännöllinen huolto ja korjaukset koneiden kärsittyä kovissa oloissa maailman merillä on tapamme toimia. Meille on kertynyt hyvin erityyppistä kalustoa yrityskauppojen myötä, joten henkilöstöllemme on kertynyt monipuolisesta ammattitaitoa erityyppisten koneiden ylläpidossa.  Pyrimme mahdollisimman pitkään laitteiden käyttöikään – niin pitkään kuin on se on järkevää. Itse asiassa pidämme huolta myös laitteidemme romuttamisesta, sillä vastuullisena toimijana emme halua käyttöikänsä päähän tulleen kaluston toimivan enää missään muuallakaan. Turvallisuus on meille kunnia-asia. ”

Turvallisuuden merkitys näkyy käytännössä myös Boskalis -konsernin itse kehittämässä NINA – No Accidents, No Injuries -työturvallisuusohjelmassa, joka on käytössä koko konsernissa.

Terramare Oy

Yli 60-vuotias Terramare Oy vastaa Boskalis – konsernin toiminnoista Pohjoismaissa ja Baltiassa. Käytännössä Terramare on mukana kaikissa alueen merkittävissä vesirakentamisprojekteissa. Esimerkiksi vuonna 2020 valmistui yhtiön historian suurin projekti, Tukholman Norvikin sataman urakka. Henkilöstöä yhtiöllä on noin 160 – kukin heistä alansa pätevä erikoisammattilainen. ”Henkilöstömme on omistautunutta ja jokainen heistä on työnsä rautainen huippuosaaja”, Soikkeli kehaisee. Yhtiön päätoimisto sijaitseee Helsingissä, kun taas Loviisassa sijaitsevasta kalustokeskuksesta löytyy myös oma monipuolisesti varusteltu korjaamo ja maalaamo.

Terramaren toimialat

 • Ruoppaus
 • Satamarakentaminen
 • Vedenalainen louhinta
 • Meritäytöt ja -perustukset
 • Ympäristörakentaminen
 • Erikoiskohteet
 • Liukuvalurakentaminen

Terramaren ainutlaatuinen kalusto

Yli 40 vesirakennusalusta, mm.

 • Kuokkaruoppaaja – 3
 • Kahmariruoppaajat – 2
 • Poralautat – 4
 • Itsekulkevat lastialukset – 8
 • Hinattavat lastialukset – 7
 • Hinaajat – 4
 • Uiva nosturi – 1
 • Paalutusyksikköjä – 2
 • Liukuvakalusto – n. 1000 liukuvalutunkkia, 3 Alimak-hissiä
 • Työlautat – 11
 • Vetokauhakaivukone – 1
 • Muut koneet ja kalusto

Kuva: Terramare mediapankki

Kahmari 2 ruoppaaja. Kuva: Terramare mediapankki.
Attila ruoppaaja. Kuva: Terramare mediapankki.

Yhteistyö Ontecin kanssa – toimivat huoltopalvelut avainasemassa

Terramare on tehnyt yhteistyötä Ontecin kanssa jo yli kymmenen vuotta. Ontec on toimittanut Terramaren ruoppaajiin ja poralauttoihin venttiililohkon ohjausjärjestelmiä, paalujen ohjausjärjestelmiä sekä hätä-seis -ratkaisuja.

”Olen ollut yhteistyöhön tyytyväinen”, Soikkeli kertoo. ”Työt vaativat erikoisosaamista liiketoimintamme luonteen huomioiden.” Koska Terramaren projektit vaativat usein koneiden toimivan työmailla 24/7, on huoltopalveluiden saatavuuden merkitys korostunut. ”Minulle on tärkeää, että yhteistyökumppanimme ovat kokoluokaltaan riittävän suuria toimijoita. Mikäli toimisimme ns. yhden miehen yrityksen kanssa, olisi riski meille liian kova”,  valottaa Soikkeli. ”Jokainen päivä, jolloin kalusto ei ole käytössä maksaa paljon, joten toimivat huoltopalvelut ja riittävä sekä pätevä henkilöstö ovat Terramarelle tärkeä tekijä partnereiden valinnassa. Voin suositella Ontecia. ”

Koviin oloihin joutuvat valtavat vesirakannuslaitteet huolletaan Loviisan kalustokeskuksessa.