Asiakkaamme kertovat: Tehokkaampaa tuotantoa automaatiolla – Imerys Minerals

Imerys Minerals on ranskalainen pörssiyritys, joka on maailman suurin valkoisten pigmenttien toimittaja. Yhtiö operoi 50 eri maassa, 230 teollisuuskohteessa ja sillä on yli 16 000 työntekijää. Yrityksen liikevaihto on 4,4 miljardia euroa. Imerys Minerals Oy:n Kotkan lietetehdas on tehnyt jo pitkään yhteistyötä Ontec Oy:n kanssa tuoteprosessinsa tehostamiseksi.

Imerys Minerals valmistaa kaikkea paperiteollisuuden erikoispinnoitteista auton osiin, hammastahnoista erilaisiin kosmetiikkatuotteisiin ja tulitiiliistä ravintolisiin. Tärkeimmät Imerys mineraalit ovat kaoliini, bentoniitti, kalsiumkarbonaatti, piimaa ja perliitti.

Imerys Minerals Oy:n Kotkan lietetehtaan tehotiimi tuottaa tällä hetkellä 40 000 ABS-kuivatonnia kaoliinilietettä vuodessa. Tuotantoa esittelevä kotkalainen tehtaanjohtaja Jussi Pitkänen kertoo, että suurin osa tuotannosta menee paperiteollisuuden tarpeisiin paperin ja kartongin pinnoitteiksi.

Laadunvalvonta on tärkeää ja sitä tehdään tehtaalla jatkuvasti.

Tehotonnit tulevat toimivasta automaatiosta

Imerys Mineralsin yhteistyö Ontecin kanssa on jatkunut jo lähes 20 vuotta. Ontec on ollut voimakkaasti mukana kehittämässä kaoliini lietetehtaan prosessiautomaatiota. ”Henkilökuntamme määrän optimointi on ollut mahdollista juuri luotettavan ja hyvin suunnitellun automaation vuoksi. On ollut ilo kehittää sitä yhdessä Ontecin ammattitaitosten työntekijöiden kanssa. Asiat todella toimivat ja Ontecin asiantuntijoihin voi luottaa vuodesta toiseen. Suosittelen lämpimästi Ontecia prosessiteollisuuden vaativien kohteiden ohjausjärjestelmien toteuttajaksi muillekin,” kertoo tehtaanjohtaja Jussi Pitkänen.

Yhteistyö on toimivaa myös Ontecin kannalta, sillä asiantuntevan asiakkaan kanssa on helppoa keskustella ja sopia tarvittavista asioista.

Kaoliinilla tarkoitetaan usein sekä mineraalia kaoliniitti että maalajia kaoliinisavi. Kaoliinia käytetään posliinituotteiden valmistuksessa sekä tulenkestävien tiilien valmistuksessa ja täyteaineena ja päällystys pigmenttinä paperiteollisuudessa.

Kesätyöntekijästä tehtaanjohtajaksi

Pitkänen aloitti Kotkan tehtaalla kesällä 1987, kun uutta laitosta vasta käynnisteltiin, aikeenaan viipyä talossa neljä kuukautta. Toisin kuitenkin kävi. Kesätyö pesti venyi pidemmäksi rupeamaksi. Monien vaiheiden kautta Pitkänen päätyi johtamaan tehdasta työskenneltyään ensin eri osissa tuotantoa ja esimiehenä. Pitkänen tunnustautuu edelleenkin toiminnan mieheksi, sillä aina kun hallinnolliset työt sallivat, Pitkäsen löytää salin puolelta kädet kirjaimellisesti savessa – kaoliinissa.

Tehtaalla vallitsee kaikkialla tekemisen meininki. Pitkänen huokuu ylpeyttä työyhteisöstään ja kehuu kollegoittensa osaamista ja asennetta. Kun asiakkailta tulee kiireellisiä tilauksia, on töitä painettu tarvittaessa lähes vuorotta.

Erikoispäällysteitä paperiin ja kartonkiin

Vaikka paperin maailmanmarkkinat pienenevät 5% vuositahtia, luottaa Imerys Minerals paperin- ja kartongin tarpeeseen myös tulevaisuudessa. Yhtiö on kehittänyt ympäristöystävällistä patentoitua erikoispinnoiteteknologiaa, jolla uskotaan olevan kysyntää myös tulevaisuudessa.